7 Kasım 2014 Cuma

Lahana sarması- lahana kapama

Lahana zamanını şimdi hem lif kaynağı hemde çok leziz. birazını kapama yaptım birazını sardım. ama kapama yapmak daha kolay ve lezzetli. tarifte müthiş lezzetli oldu :)) baştan söyleyim ben dolmaları sarmaları etli yerine zeytinyağlı tercih ederim. ama isteyenler dilediği karar kıyma ekleyebilir.  sizde lahana sarmasını çok seviyorsanız fakat çalışıyor ya da lahana sarmaya üşeniyorsanız birde benim tarifimi deneyin. eminim daha kolay gelecek ve bir tencere lahana sarmasını hemencecik hazırlayabileceksiniz. buyrun o halde tarife
malzemeler:
1 tane orta boy lahana
bir tencere kaynamış su
iç harcı için;
1 orta boy kuru soğan
2 yk domates salçası
1 yk biber salçası
2 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
3-4 dal dereotu. kurutulmuş dere otuda kullanabilirsiniz
kekik
nane
pul biber
kara biber
3 çay kaşığı şeket
tuz
Yapılışı:
lahanayı yıkayıp yaprak yaprak ayıralım.  kaynayan suda iki yada üç defa olacak şekilde lahana yapraklarını haşlayalım.çok haşlanırsa sararken yırtılır. sadece sertliği gidecek şekilde haşlayalım.
yapraklarım haşlanırken iç malzememizi hazırlayalım. soğanı küp küp doğrayıp kavuralım, salçaları ve baharatları ekleyelim güzelce kavrulsun. yıkadığımız pirinçleri kavrulan harcın içine koyup iki üç dk. kavuralım. daha sonra ikibuçuk bardak su ekleyip, suyunu çekene kadar pişirelim.
kapama yapmak için bir tane lahana yaprağı alıp ortasına bir yemek kaşığı iç harç koyup kare olacak şekilde katlayalım. düzgün taraf üste gelecek şekilde tencereye dizelim. resimlerden . katlanamayacak kadar küçük olan lahana yaprakları saralım.
not:) haşladığınız lahana yaprakları arasında minik minik yada uzun şerit şekilde parçalar çıkacaktır. bunları atmayalım.  açtığımız lahana yaprağının iç koyacağınız yerine bu parçaları koyup üzerine içi koyarsak hem lahanamızı atmamış oluruz. hemde pişirirken yırtılmazlar
bir kasade bir yemek kaşığı domates salçası, 3 çay kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz,3 yemek kaşığı zeytin yağını kaynamış sıcak su ile inceltip tencereye koyalım. benim şalçam tuzlu olduğu için tuzu bu kadar ekledim. salçanız tuzsuz ise biraz daha ileve edebilirsiniz. lahanaların üzerini kapatacak kadar kaynamış su ilave edelim.kısık ateşte pişirelim
afiyett bal şeker olsunn...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder