5 Kasım 2014 Çarşamba

ölçülü aşure

Muharrem ayı geldi. Aşureler yapılıp dağıtıldı ama hala yapmayan yapmaya cesaret edemeyenler varsa gönül rahatlığı ile buyursun tarifime
 Malzemeler: 
4 su bardağı aşurelik buğday (kuru iken bir gece önceden ıslatılımış)
1 su bardağı kuru fasülye (kuru iken 1 su bardağı fasülye bir gece önceden ıslatılmış)
1 su bardağı nohut (kuru ike 1 su bardağı nohut bir gece önceden ıslatılır)
1 su bardağı fındık (isteğe göre bol fındıklı sevenler 2 bardak koyabilir)
1 su bardağı badem (istege göre azaltılıp arttırılabilir)
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı kuru dut (çöpleri ayıklanacak)
1 çay bardağı kuş özümü
1 çay bardağı çekirdeksiz sarı üzüm
10-15 tane incir
10-15 tane kuru kayısı
bir çimdik tuz :)
bir çimdik pirinç :)
1 su bardağı şeker (isteğe göre azaltılıp arttırılabilir)
1 tane portakalın suyu
1 tane nar 
Yapılışı: 
İlk olarak fasülye ve nohutu ayrı ayrı düdüklüde pişiriyoruz. Düdüklünüzün pişirme süresine gör nasıl piştiğini anlarsınız. aşurelik buğdayı da düdüklüde pişirelim. Bol su ile pişirelim ki piştikten sonra suyunu süzelim. bu işlem aşuremizin renginin esmer olmasını engelleyecektir. Suyu süzülen buğdayları geniş bir tenceye alalım üzerine üstünü 4 parmak aşacak şekilde kaynamış su koyalım. Buğdayları bu suda kaynatalım kaynar kaynamaz daha önce pişirdiğimiz nohut, fasülye, küp küp doğranan kayısı, küp küp doğranan incirleri, kuş üzümünü, sarı üzümü, dutları, tuz, pirinç, portakal suyunu, badem, fındıkları koyalım. güzelce karıştıralım ve şekeri ilave edelim. Şekeri yavaş yavaş ilave edelim arada tadını (şekerini :)) kontrol edelim. Şekeri istediğimiz kıvamda olsun diye. Cevizi içine atmayalım ki aşuremiz kararmasın. Bir iki taşım kaynasın suyu az olursa kaynamış su ekleyebilirsiniz. Çok sulu yada çok katı olmasın. İçine eklediğimiz malzemeleri arzunuza göre azaltıp ekleyebilirsiniz.
Aşuremiz hazır. Kaselere koyabiliriz. Üzerini dövülmüş ceviz ve nar ile süsleyelim. Ben bu şekilde sundum umarım beğenirsiniz... 

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder